De opdrachten - dorpsquiznieuwendijk.nl

Dorpsquiz Nieuwendijk
Dorpsquiz Nieuwendijk
Ga naar de inhoud

De opdrachten

Quiz kerst 2020
2 januari
Door het coronavirus maakten we kennis met een hoop nieuwe gezichten die al snel uitgroeiden tot Bekende Nederlanders dankzij hun expertise of mening op corona-gebied, of het beleid dat zij introduceerden. We verzamelden 10 foto’s en 10 geluidsfragmenten van deze nieuwe BN’ers. Aan de deelnemers van de Dorpsquiz Nieuwendijk is de vraag wat de namen zijn van de mensen op de foto’s en welk stem bij wie hoort.

1 januari
Een beetje knippen, plakken, (leg)puzzelen en kleuren leek ons wel een goed idee voor nieuwjaarsdag. De deelnemers aan de Dorpsquiz Nieuwendijk ontvingen vandaag een document met daarin 72 puzzelstukken. Na het uitknippen moesten hier drie puzzels van gevormd worden. Voor het kleurwerk was er een nonogram van iets/iemand uit Nieuwendijk.

31 december
Wintermaanden en vakanties zijn uitgelezen periodes om met elkaar gezelschapsspelletjes te spelen. Maar ook tijdens Corona is er vast meer samen ‘gespeeld’ dan ooit. De keuze aan gezelschapsspellen is enorm. De makers van de Dorpsquiz Nieuwendijk hebben de eigen kasten doorgelopen en foto’s gemaakt van delen van twintig heel verschillende spellen. Welke spellen hebben we vastgelegd?

30 december

In Het Kontakt en het Altena Nieuws kunnen inwoners van de gemeente Altena iedere week het streeknieuws volgen. Bedrijven gebruiken deze streekkrantjes om te adverteren en de gemeente om mensen te informeren. Maar wat stond er in 2020 zoal in deze huis-aan-huisbladen? De deelnemers aan de dorpsquiz krijgen tien kwesties voorgelegd waarop het antwoord te vinden is in één van de genoemde streekkranten. Alle streekkranten van het afgelopen jaar staan op internet.

29 december

Welke Nieuwendijkse familie op de Rijksweg heeft een goudvis?
Vandaag kunnen de deelnemers aan de Dorpsquiz Nieuwendijk het brein breken over een serie raadsels. Er zijn anagrammen, tekenraadsels, rekenvragen en een logigram over een kerstdiner. We wensen iedereen weer veel succes.

28 december
 
Vandaag gaan de vragen over ons dorp en zijn inwoners. Dat doen we binnen vijf verschillende thema’s namelijk: politiek, “andere” nationaliteiten, onderwijs lang geleden, gebouwen en bekende inwoners.
  
27 december
 
Iedereen heeft op school gezeten. De één wat langer, de ander wat korter. Maar hoeveel van de daar opgedane kennis is nou eigenlijk blijven hangen? En hoever kom je met een beetje logisch nadenken? Of met goed speurwerk op het internet?
 
In deze opdracht passeren negen schoolvakken de revue. Nederlandse literatuur, een Duitse tekst, een scheikundige formule en de bloedsomloop komen langs. Maar ook is er economie, geschiedenis en natuurlijk beeldende vorming. Dat laatste belooft weer leuke kunstwerken die we hier graag met jullie gaan delen.
  
26 december
 
Dankzij de perikelen rondom het coronavirus zal 2020 niet de geschiedenisboeken ingaan als een fantastisch jaar voor de muziek. Talloze festivals werden afgelast, concertzalen (waaronder onze eigen Xinix) gingen op slot en veel muzikanten hadden moeite om alle eindjes aan elkaar te knopen.
 
Gelukkig werd er nog wel gewoon muziek gemaakt en volop gedraaid op de radio. Deze ronde stelt de kennis van de muziek van 2020 op de proef.
 
In een audiobestand zijn twintig muziekfragmenten te horen. Alle fragmenten hebben in de Nederlandse Top 40 gestaan. Van elk fragment moet de uitvoerende artiest en de titel van het nummer genoteerd worden.
  
19 december
 
We “warmen” de kersteditie van de Dorpsquiz Nieuwendijk op met de opdracht die in het voorjaar het meest gewaardeerd werd. We maakten voor jullie foto’s van kerstversiering in Nieuwendijk. Het zijn kerstuitingen aan de voordeur, achter het raam, in de tuin en natuurlijk ontbreekt ook de kerstverlichting niet. We hebben “soorten kerstversiering” zoveel mogelijk bij elkaar gezet. Aan jullie is weer de vraag op welk adressen de betreffende foto’s gemaakt zijn.
 
Jullie hoeven niet alle locaties te vinden. Er zijn namelijk45 foto’s, maar wij verwachten dat jullie “slechts” 40 locaties weten te vinden.
 
In het voorjaar zorgden we dat alle foto’s ook vindbaar waren via Google Maps of Google Earth. Dat is nu dus niet het geval. Jullie zullen er echt op uit moeten. Maar een frisse neus en wat lichaamsbeweging zijn helemaal niet verkeerd. Al hopen wij natuurlijk wel dat het de komende week vooral droog is en niet al te koud….
 
Created with WebSite X5
Dorpsquiz Nieuwendijk
Terug naar de inhoud